czwartek, 20 maja 2010

kuchnia włoska



Kuchnia włoska to przede wszystkim duża ilości warzyw i przypraw takich jak: oegano, rozmaryn, tymianek czy bazylia. Bardzo często używa się oliwy, czosnku, pomidorów oraz oliwek. Potrawy mączne, rybne i owoce Moza to specjalność kuchni włoskiej.

Najpopularniejsza potrawą włoską jest pizza, znana na całym świecie. Prawdopodobnie pierwsza powstała w Neapolu specjalnie dla królowej Włoch, jej składnikiem były pomidory, ser i bazylia, które symbolizowały narodowe barwy Włoch. Nazwana została margherittą, której nazwa zachowała się do dziś. Kolejna znana potrawą jest spaghetti, składa się z długich, grubych nitek makaronu, wymieszanego z sosem i posypanego serem. Lasagne to również znana włoska potrawa z płaskiego makaronu, przekładanego farszem i zapiekana. Inne popularne potrawy: risotto, ravioli, tortellini czy zupa minestrone.

Włoskie desery to również same pyszności, bo kto nie zna przepysznego tiramisu czy jak sama nazwa wskazuje lodów włoskich. Parmezan, mozarella, mascarpone i wiele innych to typowe sery pochodzące z różnych części Włoch.

Włochy to jeden z najpopularniejszych producentów win na świecie. Odmian wina jest wiele, ponieważ każdy region szczyci się własną. Najsłynniejsze to Chianti z Toskanii, Marsala z Sycylii i Bardolino pochodzące z Friuli-Wenecja Julijska.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz